Ijzer
0

Tim&Paul keken TV. Deel II

Het duurde allemaal wat langer, want er waren nou eenmaal vier afleveringen van Game of Thrones uitgelekt. Eenmaal bijgekomen van de schrik gingen we maar weer aan de slag. Valar Dohaeris.

Aflevering II: Een machtige weduwe

Tim&Paul hebben geen verstand van geld. We hebben namelijk geschiedenis gestudeerd en dus krijgen we alleen maar functies als werkervaringsvrijwilliger. Jaloersmakend kijken we naar rijke tatta’s in de negentiende eeuw.

Wat hebben we geleerd?

BorskiBeat
Not even a rapper, only on this beat to make my racks grow faster.


De rijkste der tatta’s blijkt een vrouw te zijn. Johanna Borski is de spil in het web van de vroegnegentiende-eeuwse economie. Er staan deze aflevering drie van haar grote investeringen centraal: de twee miljoen aan de Nederlandsche Bank, de twee miljoen aan de Handelsmaatschappij en de investering in de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM).

De IJzeren Eeuw gaat weer verder met het zwartmaken der Oranjes, een standpunt dat wij alleen maar kunnen aanmoedigen. Hoe deze keer? In aflevering 1 zagen we Willem Frederik als lastige puber in Fulda, waar hij tabak had gekregen van de politiek in Nederland. Nu zien we Willem I als een man met een gat in zijn hand. Hij wil Nederland naar de moderne tijd trekken en doet dat door middel van allerlei gigantische ondernemingen op te starten. Deze zijn echter niet zo succesvol.

Bij het oprichten van de Nederlandsche Bank (1815) komt Willem meteen twee miljoen te kort. Gelukkig was daar Vrouwe Borski. In 1840 kan de staat haar krediet aan de Handelsmaatschappij niet meer terugbetalen. Gelukkig was daar Vrouwe Borski. Met een injectie van twee miljoen red ze de maatschappij, het hachje van Willem I en tevens het land. Het is echter al snel duidelijk dat Borski hier ook een eigenbelang bij heeft. En dat is haar goedrecht. Money moet immers gemaakt worden.

Waar verdiende Borski haar geld dan mee? Aandelenspeculatie, investeringen en andere minder noemenswaardige dingen zoals slavernij. Tim&Paul wachten met smart op de aflevering over 1863.

De link naar het nu?

Het verhaal van Borski wordt geframed door de potsierlijke ceremonie van het gouden koffertje. We zien mensen een strik eromheen vouwen en selfies maken. Zeer spannende materie. We volgen ook het spoor van toponderneemster Marijn Pijnenborg. Hans vergelijkt Borski met Pijnenborg, omdat ze beide investeerden in start-ups en nieuwe technologie. Het zijn simpele vergelijkingen, maar omdat ze beiden geen man zijn moet het dan ook lijken dat het correct is. Wat vooral naar voren komt is dat het leven van Pijnenborg aanzienlijk interessanter is dan dat van Borski. Verder zien we zakelijke mensen op zakelijke evenementen met zakelijke kleding die zakelijke grapjes maken waar ze zelf ook zakelijk om moet lachen.

Het moment van Hans Goedkoop?

In de stoomtrein hangt een bordje met ‘binnen de ramen blijven’, Hans geeft geen fuck want in het volgende shot zit hij van het leven te genieten met de wind in de haren. Wat een man, wat een rebel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *