Ijzer
0

Tim en Paul in de Periferie

Tim en Paul reizen onder leiding van Hans Goedkoop niet alleen door de tijd, maar ook door de gekke wereld van buiten de ring. In deze dubbel-recap het verhaal van geld in de periferie.

Gekke plekken, gekke accenten

19deeeuw

Aflevering 3&4: Sappelen in de provincie

Tim en Paul weten dat het leven een bolwerk is van snaartjes, dingetjes en delicate schakeltjes. Als je niet oppast, dan mis je dat. Naast nietszeggende samenvattingen per aflevering gaan we daarom ook op zoek naar de interne samenstelling van de IJzeren Eeuw. Voor aflevering 3 en 4 was dat nagenoeg hetzelfde. Voor aflevering 1 en 2 trouwens ook.

pisang
Leef. Maar wordt nooit geleefd.

 

Het trucje is als volgt:  Andere Tijden zoomed in op het leven van een persoon en vertellen daarmee het verhaal van zijn of haar tijd. In dit geval aardappelmagnaat Willem Scholten en volksopvoeder Johannes van den Bosch.

Van den Bosch is sympathiek en wilt de hordes aan volk met enige pietluttige regels opvoeden in veenkoloniën. Mies Bouwman anno 1820. Dezelfde Johannes van den Bosch was betrokken bij het uitbuiten van de échte koloniën als minister.

Scholten blijkt vooral vanwege externe factoren te zijn geholpen – iemand die hem een tip geeft om stroop te gaan maken, en zijn huwelijk waarbij het een rijke schoonvader erbij krijgt. Ambitieus, zienend, maar dus ook een mazzelaar. Het gaat meer om de aardappel dan dat het om de man gaat. We zien montages van stoommachines en foto’s van Scholten.Wederom wordt er gefietst. Dit keer fietsen Hans Goedkoop en compaan zelfs dóór een zwart-witfo to heen.

Leuk en aardig allemaal, maar waarom is dit relevant voor het verhaal van de hele ijzeren eeuw? Industrialisatie van het noorden is een mooi thema, maar juist door de Andere Tijdenmethode blijft de aflevering hangen in een nostalgische karakterschets. Dit wordt niet beter door de inclusie van de repetitie van een theaterstuk. Het gevoel beklijft dat er te weinig (historisch) materiaal was om mee te werken.

Napoleon. Borski. Scholten. Van den Bosch. Grote namen, Maar voor Tim&Paul, die braaf hebben geleerd dat Grote Mannengeschiedenis (M/V) niet meer van deze tijd is komt het vooral kunstig en gemaakt over.

Vanavond een aflevering over de opkomst van de vrouwenbeweging en emancipatie. Ongetwijfeld samengevat door een persoonsgebonden verhaal.

Het moment van Hans Goedkoop

De beste man tikt zonder blikken of blozen een glas aardappellikeur van 62% weg. Hulde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *