glas_in_lood_reis
0

Tim&Paul will never be Royals. Deel II.

Tim & Paul waren toch op de dam en daarom stapten we ook meteen maar even de Nieuwe Kerk in. Lang leve de museumkaart. Met de protesten op de Dam duidelijk hoorbaar, lieten wij ons verrassen door Reis in de tijd. Beroepshistorici als we zijn hebben we daar wel oren naar – een reisje door de tijd. On y va.

Met de DeLorean van Doc Brown knallen we het frontportaal van de kerk door en staan we midden in de Nieuwe Kerk. In een overweldigende gele postmoderne mix van plaatjes van het koningshuis, toeristen, orgelklanken en monumenten van vergane zeehelden wanen we ons in het verleden. Al hebben we nog niet helemaal door in welk verleden we nou eigenlijk terecht zijn gekomen.

We could be heroes

We zien een gratis audiotour en we duiken erop zoals een historicus op een werkervaringsvrijwilligerplek bij het Rijks duikt. Prompt hebben we de audiotourkast in onze handen en beginnen we op goed geluk wat panelen te scannen. Als onze adiotour al tijdens het introductiefilmpje de geest geeft, besluiten we uit protest maar onze favoriete zeehelden op te gaan zoeken. Op volgorde zijn dat:

1. Jan van Speijk
2. Jan van Speijk
3. Jan van Speijk
4. Van Kinsbergen

The hero Gotham deserves.
The hero Gotham deserves.

Onze aandacht wordt later getrokken door een groot glas-in-loodraam. Uit het infopaneel leren we dat het een herinneringspaneel betreft aan de inhuldiging van koningin Wilhelmina en stamt uit 1898. Natuurlijk vinden we daar ook mama Emma op terug. We zien Willem van Oranje en Louise de Coligny, en natuurlijk Maurits, alleraardigst. Volgens het infopaneel moeten we ook ergens achter ons Prins Bernhard uitgedost met berenmuts zien. Helaas hebben we hem nog steeds niet gevonden, Tim zoekt nog steeds.

Overigens balen we wel een beetje dat nergens wordt benadrukt dat onze koning afstamt van de Friese stadhouders en zelfs de suggestie gewekt wordt dat Beatrix in een rechte lijn afstamt van Willem van Oranje. Toen stadhouder Willem III in 1702 zonder kinders stierf moest er immers uit een ander vaatje getapt worden en mocht de tak van de Oranjes uit Friesland het een aantal jaar proberen. Dan hebben we het nog niet eens over koning Willem III die op 62 jarige leeftijd een kind verwerkte terwijl hij syfilis scheen te hebben. Over deze illuminatie-tactic houden we – Orangistisch als we zijn – echter onze monden dicht . Leve de koning.

Tim&Paul know no king but the King in the North. Whose name is Stark.

De voetboogkapel was iets dat Tim&Paul nog nooit gezien hadden. De verschillende voetbogen gaven aan dat het hier de kapel van de schutters was. Afgemaakt met gezellig negentiende-eeuws glas-in-loodramen met illustere figuren als  Frans Banning Cocq. en de familie Witsen. Zo blijven we ontdekken. Toen we de kerk verlieten vroegen we ons echter nog steeds af wat we gezien hadden en of we ons bezoek aan de Nieuwe Kerk naar een conceptueel niveau konden verheffen. Het waren dezelfde vragen die tijdens het bezoek aan het Paleis door ons hoofd schoten. Was ons bezoek slechts een ode aan het losse zand dat onze maatschappij doet vormgeven?

Inmiddels hebben we met behulp van de website de puzzel opgelost. Kennelijk konden we met de audiotour een pad door de kerk kiezen. Een pad dat ons óf langs de zeventiende-eeuwse geschiedenis van de kerk zou leiden óf de raakvlakken met de geschiedenis van het koningshuis zou tonen. Helaas bleef onze audiotour in gebreke en was deze samenhang ons onduidelijk.

Een samenhang die er wel degelijk is. Al zijn er wel meer plekken in Amsterdam waar deze samenhang voor het oprapen ligt. Wat immers te denken van het stadhuis op steenworp afstand?  Ten slotte  is de Nieuwe Kerk wel de kerk waarvan de torenspits niet boven het stadhuis mocht uittorenen maar tegelijk talloze gegoede burgers begraven liggen. Bovendien is het de plek waar de levens van verschillende zeehelden van de Republiek gevierd werden en worden. In de moderne tijd is het ook de plek waar onze koningen en koninginnen worden ingehuldigd en Willem-Alexander getrouwd is. Maar moeten deze verhalen parallel aan elkaar lopen?

Er zijn op een historische locatie als de Nieuwe Kerk uiteraard meerdere verhalen te vertellen, maar als je deze tegelijkertijd wilt presenteren dan moet het wel duidelijk zijn wat de insteek is.

De audiotour is een laagdrempelige manier voor de Nieuwe Kerk om een wisseltentoonstelling te presenteren. De verschillende componenten zijn immers al in de kerk aanwezig. Wel moet gezegd worden dan de nadruk in de monarchieroute erg op Willem Alexander en Maxima lag. Terwijl er bovengemiddeld veel aandacht was voor de inhuldiging van Willem Alexander, ontbrak de inmiddels gevleugelde leus ‘Geen woning, geen kroning’ of de ellende tijdens het huwelijk van Claus en Beatrix.

De reis door de tijd valt voor Tim & Paul in Een reis door de tijd dus wel mee, er is eerder sprake van een keuze in tijd. We hadden kunnen kiezen tussen de geschiedenis van Nederland als Republiek en centrum van de wereld of het Koninklijk Huis met de bruiloft van Willem-Alexander  en Maxima als hoogtepunt. Onze keuze is snel gemaakt. Gelukkig hebben we van Speijk nog.

The hero Gotham needs.
The hero Gotham needs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *