Echt een vette gast
0

Tim&Paul& MacBeth

O, full of scorpions is Tim&Paul’s mind.

Tim&Paul houden van de bioscoop. De plakkerige stoeltjes en de laffe popcorn en het in stilte in de verte staren doen ons denken aan onze eerste date. Daarnaast houden we ook van historische films, waarbij we ook nog eens alle fouten in overvloed kunnen aanwijzen. Laat er nu net een nieuwe filmbewerking van Macbeth uit zijn met allround vette gast Michael Fassbender in de hoofdrol.

Macbeth
Echt een vette gast

A Drum, A Drum. Macbeth doth come!

Macbeth gaat over een man die carrieremogelijkheden goed weet te benutten. Verder weten we eigenlijk niets over het stuk. De film konden we het niet goed volgen wegens gebrek aan ondertitels in onze Russische camrelease, maar het zette Tim&Paul wel aan het denken: Wat is er geworden van onze Shakespeare: Joost van den Vondel.

We schreven ooit dat Anton de Kom en Multatuli de enige interessante Nederlandse schrijvers waren, maar toen waren we jong en naïef. Daarom willen we dat lijstje uitbreiden met de OG van het alles, de Alphapoët Joost van den Vondel. We zoeken naar het meesterwerk van Joost, het Nederlandse Macbeth.

Macbeth
OG

In een ver verleden werd in de Stadsschouwburg van Amsterdam Vondel’s Gijsbrecht van Aemstel uitgevoerd. Terecht, want Vondel was degene die de naam ‘Schouwburg’ bedacht. Gekke mannen in gekke pakken die gek praten, want ja – een echt zeventiende eeuws script spreek je ook uit als een zeventiende eeuwer. Maar toen kwamen de hippies en D66 en werd alles voor iedereen verpest.

Aangezien Amsterdammers alles dat over Amsterdam gaat zien als heilig (zie: Bosatlas van Amsterdam, of de driehonderd hipstershirts met jouw stadsdeel op Appelsap) vinden wij het opmerkelijk dat het arme stuk de Gijsbrecht vergeten is. Het magnum opus van Vondel gaat immers over de onstaansmythe van Damsco.

Oké, het is niet het meest sprankelende stuk, dus dan maar niet Van Aemstel – liever Lucifer, de aanklacht van Vondel tegen Prins Maurits. Geschreven jaren na de dood van de krijgsheer uit angst voor represailles. Nadeel: het is kritisch op de Oranjes, en daar kunnen we in Nederland weinig mee. Het is wel leuk want het gaat over Engelen en de Duivel en allerlei heilige dingen, en dat is altijd epic as hell.

Tim&Paul have a good eye uncle – we can see church by daylight

Wij zijn voorstander voor meer zeventiende eeuw in theater en film. De zeventiende eeuw hoeft niet per definitie Michiel de Ruijterkitsch te zijn, waarin het publiek vanwege de simpele dialogen en exposities voor debiel wordt aangemerkt. Het zou mooi zijn als dat het een keer niet was. Ook liever geen hertalingen of adaptaties, want Vondel is niet de 58ste grootste Nederlander geworden om kinderen uit Amsterdam-West zijn gedichten te horen rappen yo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *