ZZP
0

Tim&Paul gingen ZZP’en

De Sociaal Economische Raad publiceerde vorige weekeen rapport over werkgelegenheid en ZZP’ers in de Cultuursector. En u kunt de conclusie wel raden. We zijn reddeloos, redeloos en radeloos. Tim&Paul proberen de gemoederen enigszins tot bedaren te brengen en zochten naar een historisch voorbeeld: de jaren ’80.

Voor afgestudeerden is het vinden van een baan moeilijk. Alfa en Gamma hebben het zwaar, maar echte wetenschappers van de Beta komen gelukkig eenvoudiger aan een functie. Hadden we maar een vak moeten leren. Historici stapelen stage na stage op, om uiteindelijk terecht te komen in het vagevuur der cultuurstelsels: De werkervaringsplek.  Het rapport dat de Sociaal Economische Raad vorige week presenteerde dwingt minister Bussemaker tot maatregelen, zo is ze van plan 20 miljoen tegen het probleem aan te gooien.

ZZP

In de cultuursector zijn bijna 20 duizend banen verdwenen en het aantal ZZP’ers neemt met rasse schreden toe. Daarover kunnen Tim&Paul met onze belastingnummers gelukkig meepraten. In het rapport wordt onze positie, van net afgestudeerden, omschreven als ‘kwetsbaar’. Je hoeft niet heel zwartgallig te zijn van aard om de toekomst weinig veelbelovend te vinden. Maar hoe is het gesteld met onze kansen? En onze toekomst. Interessant vergelijkingsmateriaal is de crisis van de jaren ’80. De geluksvogels die toen opgroeiden werden de ‘verloren generatie’ genoemd. Onze generatie heeft helaas nog kekke naam, suggesties kunnen naar timenpaul@belasingdienst.nl met daarin een vermelding van je KvK-nummer.

Aan het begin van de jaren ’80 verdubbelde het aantal jeugdige werklozen bijna. Een lekker begin van roerig decennium. Terwijl krakers de kroning van Beatrix verstoorden, dikwijls met de politie op de vuist gingen en iedereen intussen bang was voor het moment dat er kruisraketten uit de lucht zouden vallen, kickte de internationale crisis in de jaren tachtig ook in Nederland lekker in. Kortweg brak er chaos uit door de stijging van de olieprijs in 1979. Aan de verloren generatie die twijfelachtige eer toch maar de schoudertjes eronder te zetten en de neuzen dezelfde kant op te richten.

ZZP

De verloren generatieërs hadden een aantal kansen die wij tegenwoordig niet meer hebben. Zo waren er de Wet Werkloosheids Voorziening en de Rijksgroepregeling Werkloze Werknemers. Tot 1982 konden jonge werklozen op die manier hun broek ophouden, al werkten de regels misbruik natuurlijk enigszins in de hand. In een aardig staaltje overheidsbemoeienisinperking snoeide het kabinet onder leiding van Ruud ‘Handjes Thuis’ Lubbers de regelingen weg. Heavy.

Wat zij dan niet hadden was het ZZP’erschap dat van alle netafgestudeerden plotsklaps een ondernemer maakt. Biedt het ons de kans het werk te doen wat willen of is hoofdzakelijk een manier om makkelijk van ons af te komen? Tim&Paul zijn er nog niet uit, we hebben namelijk nog maar twee dagen om onze kwartaal-aangifte in te vullen.

Het kwam uiteindelijk toch goed met de verloren generatie. Econoom Jan van Ours heeft in 2009 laten zien dat de jeugdwerkeloosheid in de volgende jaren werd ingelopen. Volgens Van Ours is geen sprake van een verloren generatie. Kijk, dat lezen we graag. Gaat u allen maar rustig slapen.

ZZP

Als we Van Ours mogen geloven hoeven we dus niks te doen en vinden we vanzelf heus een leuke baan. Maar dat helpt ons op dit moment niet om de huur te betalen of te gemoederen te bedaren als je wéér voor een starterfunctie bent afgewezen vanwege een gebrek aan ervaring. Tim&Paul vrezen dus dat het niet zo eenvoudig zal gaan. Wat te denken van alle nieuwe afgestudeerden die ieder elk jaar met een kop vol idealen de arbeidsmarkt bestormen. Behalve de idealen bezitten zij recentere kennis, die wij ZZP’ers en Werkervaringsplekkers niet hebben.

Hoewel de werkervaringsplek helaas meer en meer een normale onbetaalde baan begint te worden, blijft het verschil tussen een ‘echte’ baan en de onbetaalde stages groot. Dit terwijl bij elke sollicitatie gevraagd wordt om relevante werkervaring. Zolang er minder banen dan afgestudeerden zijn, zal dit nog wel zo blijven. Zo zijn we gevangen in een vicieuze cirkel.  Tim&Paul gaan rustig solliciteren en hopen dat het morgen beter wordt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *