Cruijff
0

Tim&Paul hadden een idee

We vernoemen De Kuip naar Johan Cruijff.

We zijn het jaar 0 na Cruijff ingegaan. We hoeven niet meer te discussiëren wie de grootste voetballer aller tijden is, we weten immers allemaal dat dat Nr. 14 is. We komen terecht superlatieven te kort om Hem te beschrijven en Pelé en Maradonna mogen maar lekker uitzoeken wie er op de tweede plaats komt. Maar met het overlijden van Cruijff hebben we een ander vraagstuk: welke Lieux de Mémoire moeten we vernoemen naar El Salvador?

Ronald Waterreus ziet graag dat we Schiphol Cruijff International Airport gaan noemen. Dat lijkt ons een slecht idee. We verklaren ons nader: Schiphol is immers als een mooie historische bijnaam, en als we de luchthaven naar iemand gaan vernoemen dan moet dat toch local legend Anton Fokker zijn. Hoewel we de linguïstische bezwaren tegen het Fokker International Airport dan ook wel weer kunnen inzien.

Cruijff
Anton ain’t nothing to Fok with.

Het ligt voor de hand om de ArenA naar Cruijff te vernoemen. Maar vertrouwen in de hoge heren die daarover gaan hebben we toch al lang niet meer en er is nog ander probleem: Cruijff heeft nooit voor Ajax in de Arena gespeeld. Zijn gloriedagen waren in De Meer, toen alles nog goed was met de club. De Meer is tegenwoordig een woonwijk, dus dat kan niet. Kamp Seedorf heeft de Middenweg al tot El Salvadorlaan omgedoopt, maar we willen een juiste naam op een juiste plek.

Afijn, de Kuip dus. Het mooiste stadion van Nederland vernoemen naar de mooiste voetballer van Nederland. Met welke randvoorwaarden hebben we te maken?

  1. Cruijff heeft bij Feyenoord gespeeld en ze kampioen gemaakt. Dat is statistisch gezien aanzienlijk moeilijker dan Ajax kampioen maken. De prestatie is dus groter.
  2. Cruijff heeft daadwerkelijk in De Kuip gespeeld.
  3. Zonder ook maar één kwaad woord over Coen Moulijn of De Kromme te schrijven, Cruijff was toch wat beter. Om niet niet zo goed te zijn als Cruijff is geen schande, want we zijn allen minder goed dan Cruijff.

Cruijff

Het Johan Cruijff Stadion te Rotterdam. Je gaat het pas zien als je het doorhebt.

Overigens: alle supportergerelateerde woede kan en mag je op deze twee historische onderwezen knaapjes richten, maar richt je woede vooral tegen kanker – dat is veel zinvoller. Doneren kan via:

https://www.kwf.nl/doneren/pages/doneren.aspx